Angoragetter

Capra aegagrus hircus / Angora goat

Släkte: Tamget , slidhornsdjur

Ursprung: Centralasien, Kina, Afghanistan och Iran

Användning: Ull-producent

Fortplantning: Däggdjur, 2-3 killingar

Ull: Mohair

Välkomna att hälsa på oss! https://hallagarden.com/

Hallagårdens angoragetter

Vid Hallagårdens djurpark kan ni träffa våra angoragetter. Harry och Mimir. Farbror Blå, Olof, Miranda, Miriam, Mimosa, Justitia, Juventus och Estelle finns i en annan hage. Alla våra getter är snälla och kommer gärna fram till staketet för att bli klappade, om de har lust och tycker du verkar trevlig! Getter är väldigt självständiga djur och bestämmer själva vad de vill göra eller inte göra. 

Angoragetter är smarta och sociala djur som hittar på olika upptåg och bus. De gillar agility, följa med på promenader  samt klättra. 

Angorageten är mindre än vanliga getter, den är ca 60 cm hög över ryggen och som vuxen väger en get ca 40 kg och en bock ca 50 kg. 

Angoraget, men ullen heter Mohair!

Mohair heter ullfiber från angorageten och fibrerna är 100-250 mm långa och vita samt vanligen starkare, grövre och glansigare än fårull. Finast är mohair från killingar.

Mohair har ullens alla egenskaper men är dessutom mer slitstark, glansfull, mjuk och har en bättre förmåga att dra till sig färg samt ger en mycket glansig ton av färgen.

Mohair filtar sig inte lika lätt som ull, vilket gör att mohairprodukter behåller sin ”luftighet” även efter tvätt.

Ordet kommer från ett arabiskt ord som betyder val eller välja.

Mohair används ofta till möbeltyger, plysch och mattor men också i blandning till finare kostym-, kapp- och klänningstyger.

Vid Hallagårdens handelsbod kan du köpa garn och alster från gårdens angoragetter.

Av ett vuxet djur får man ut ca 3-4 kg ull per år. 

Omfattande mohairproduktion finns i bl.a. Kina, Sydafrika och Texas. I Australien och Nya Zeeland ökade den kraftigt under 1980-talet.

Historia

Från Tibet härstammar en getras vars mjuka och vita ull kallas mohair. Rasen är uppkallad efter staden Angora (nuv. Ankara) i Turkiet, där man tidigt utvecklade mohairproduktionen men förhindrade export av livdjur. Till Sverige importerades ”kamelhårsgetter” av Jonas Alströmer 1742 med statsbidrag, men intresset för rasen upphörde snart. Ett nytt försök att etablera angorageten i Sverige gjordes 1988 och nu finns det ett 20-tal besättningar i landet.

Angoragetter delas in i tre undergrupper; sydafrikanska, texas och asiater (ursprungsdjur från Australien). De två första är bättre när det gäller både mohairmängd- och kvalitet.

I Sverige förekommer alla tre typerna av angoraget men är ofta blandade beroende på det lilla avelsmaterial som finns. När angoragetterna kom till Sverige på 80-talet kostade en get ca 50 000kr. I dag är priset betydligt lägre och brukar vara allt från några hundralappar – några tusenlappar. 

Varukorg