Ankor

Anas platyrhynchos domesticus / Ducks

Släkte: domesticerade formen av gräsänder. Förutom den tama myskankan som härstammar från den vilda myskanden. 

Ursprung: Kina

Användning: Ägg

Fortplantning: Lägger ägg som de ruvar ca 28 dagar.

Kom gärna och hälsa på oss! http://hallagarden.com

Ankor är mycket trevliga djur som älskar att vara i vatten. Ankorna vid Hallagårdens djurpark är Svensk blå anka, Svensk gul anka, Löp-anka och Myskanka. 

En ankhane har flera namn och kallas ibland för andrake, drake, andrik eller ankbonde. Honan kallas helt enkelt anka. Ankungar kan ibland också kallas för ällingar.

SVENSK BLÅ ANKA

Anas platyrhynchos domesticus 

En lantras som härstammar från västkusten. Den är en medelstor anka. Den kan vistas ute året om så länge den har tillgång till vindskydd och inte bor för långt upp i landet. Blå-ankan är inte alltid blå. Färgen kan variera mellan vit, pärlgrå, blå och svart. Den pärlgrå färgen kan variera från nästan helt vita djur med mer eller mindre blå fläckar på fjädrarna.

Under en säsong kan en hona värpa cirka 100 ägg. Ett ägg väger mellan 80 och 90 gram. Honorna ruvar dåligt, om äggen ska kläckas behövs ofta hjälpande åtgärder.

En hane väger 3 – 4 kg och en hona 2,5 – 3,5 kg.

Svensk blå anka är starkt hotad, det vill säga att det finns ganska få individer kvar. 

Swedish blue duck som finns utomlands är inte samma ankras som svensk blå anka.

Ruvning: ca 28 dagar
Antal ungar: 5-10 per kull
Medellivslängd: ca 5-10 år

SVENSK GUL ANKA

Anas platyrhynchos domesticus

Svensk gul anka är en lantras som uppkom på tidigt 1900-tal i Skåne. Rasen avlades fram av Måns Eriksson från Svalöv. Omkring 1970 antogs rasen vara utdöd men sedan hittades några individer hos  i Billinge. Rasen är odlad ur Svensk blå anka som funnits i Sverige under hundratals år.

Fjäderdräktens grundfärg är gulbrun till gulvit. Honan är gul över hela kroppen, men kan vara spräcklig, medan hanen har en mörkbrun hals och huvud, men är annars lik honan. Rasen kan få upp till 200 ägg per år. Vikten ligger mellan 2,5 och 3,5 kilogram och hanar är cirka 500 gram tyngre än honor.

Ruvning: 21-28 dagar
Antal ungar: 4-18
Medellivslängd: Upp till 28 år.

LÖPANKA 

Anas platyrhynchos domesticus

Löpanka, även kallad löpand, indisk löpand, indisk löpanka eller indisk löpare, är en ras av anka, det vill säga en domesticerad and. Den har en mycket upprätt kroppsställning och istället för att vagga fram så tenderar den att springa. Löpankan är vit, brun eller spräcklig och är en ganska liten anka med en kroppsvikt på cirka 2 kilo. Löpankan härstammar från Ostindien och importerades till Europa vid mitten av 1800-talet. Löpankan hålls främst för äggproduktion och kan ha en årsproduktion av upp till 150 ägg/år.

MYSK-ANKA

Svensk myskanka är en tamvariant av myskand och en egen svensk lantras. Den nämns för första gången i litteraturen 1749 av Carl von Linné i hans alster Linnés skånska resa. 

Myskankor kan äta mördarsniglar men inte så många åt gången på grund av slemmet. Ofta hör man att de är bra på att äta mördarsniglar men alla ankor äter sniglar om de inte har något annat gott att äta!

Den svenska varianten av myskanka är härdigare mot kyla än ursprungsformen.

Fjäderdräkten är oftast brokig i vitt och svart men individer med mera svart än vit förekommer samt vice versa.

Vikten för en hona är 2,5-3 kg och för en hane 4-4,5 kg.

Myskankan är kan flyga lite grann vilket inte andra ankor kan.

CAYUGA

Rasen har fått sitt namn efter Lake Cayuga. Den avlades fram genom korsning av den vilda svartanden och rouenankor. De kom till Europa i mitten på 1800-talet.

Rasen utvecklades i Nordamerika och är därför van vid tuffa väderförhållanden. Cayugaankor är tåliga, och både honor och hanar är vänliga och tysta. När de först börjar värpa är äggen ofta helt svarta. 

Ankorna är ofta svarta med regnbågsskimrande gröna fjädrar.

Varukorg