Dvärgpapegojor

Agapornis / dwarf parrots

Släkte: Agapornis, som är ett släkte inom familjen äkta papegojor

Ursprung: Släktet omfattar nio arter, av vilka åtta kommer från afrikanska fastlandet, medan morhuvad papegoja lever på Madagaskar.

Användning: Sällskap

Fortplantning: Lägger ägg.

Föda: Till dvärgpapegojor kan man ge undulat- eller parakitblandning men man bör vara försiktig med feta frön som till exempel solrosfrön. Grönfoder och frukt ingår också i kosten och bör vara en naturlig del även hos den tama dvärgpapegojan. Dessa kan serveras i små tärningar i en skål. Precis som för andra papegojor är avokado, rabarber, choklad, koffein och alkohol mycket giftiga för dvärgpapegojor.

Kom gärna och hälsa på oss https://hallagarden.com/

Vid Hallagårdens Djurpark kan ni också träffa våra dvärgpapegojor. De gillar att leka med sina leksaker och bada i sanden de har i sitt sandbad. Varje morgon vill de ha hirsh-kolvar, frö och äpple.

De kallas ”småpapegojor” (dwarf parrots på engelska) tillsammans med sparvpapegojor och pygmepapegojor. Det bästa sättet att skilja dem från parakiter är kroppsformen. Dvärgpapegojor är bredare och kraftigare än de inte lika kraftigt byggda parakiterna.

Det vetenskapliga namnet Agapornis kommer från grekiskan och betyder ”kärleksfågel”, av orden ”agape” – kärlek och ”ornis” – fågel. Namnet, liksom den engelska benämningen ”lovebird”,  kommer av att de bildar par och är monogama tills den ena partnern dör.

Dvärgpapegojor lär sig sällan att tala.

Varukorg