Australisk Emu

Dromaius novaehollandiae / Australian Emu

Släkte: Strutsfågel

Ursprung: Australien

Användning: Ägg och fjädrar.

Fortplantning: De stora mörkt blågröna äggen ruvas av hanen i åtta veckors tid, under denna tid varken äter, dricker eller lämnar han någon avföring. Fettet som han lagrat upp ger honom energi att överleva. Det händer att honan stannar kvar hos hanen och försvarar honom men oftast ger hon sig av och letar upp en ny partner. 

EMU

Dromaius novaehollandiae

Vid Hallagårdens djurpark kan du träffa vår emuer Eskil, Magda och Ursula. De är väldigt snälla och kommer gärna fram till staketet. Vid Hallagårdens handelsbod kan du köpa örhängen som vi gjort av fjädrarna som emuer tappat. De gillar att träffa våra besökare i parken och följer gärna med efter staketet. De har i år fått en ny hage och är mitt i djurparken nu så de kan hålla utkik över vad som sker. De har vatten så de kan bada och sand som de kan rulla sig förutom de grönytor som finns i hagen och deras hus som de gärna går in och lägger sig i på natten.

Emuer kommer från Australien och är landets nationalfågel.

Emun är den fjärde största fågeln i världen och dess naturliga utbredningsområde är stora delar av Australien. 

Allra bäst trivs emun i torra skogar och på grässlätter. Där går de och letar frukter, frön, blommor och larver som föda. Ibland sväljer de också stenar som de behöver i magen för matsmältningen.

Emun är en stor fågel där de största individerna kan mäta upp till två meter och den väger mellan 30 och 45 kg. Den påminner om strutsen men emun är mindre, har kortare hals och en fjädrar som ser ullig ut vilket passar bra här vid Hallagårdens djurpark där vi har ull-tema. De kraftiga benen, halsen, huvudet och näbben är mörkt svartbruna medan fjäderdräkten är beigefärgade med svarta stänk. 

Emun har små tillbakabildade vingar och kan inte flyga. De kan springa mycket snabbt, ca 70 km/timmen och de är de enda fåglar som har yttre vadmuskler. De har  tre framåtriktade tår på varje fot precis som andra springande fågelarter som trappar och en del fälthöns. Strutsen har bara två tår.

Trots att emun inte kan flyga så är den en flyttfågel. De olika regnperioderna får fåglarna att flytta sig åt de håll där regnen får de ätliga växterna att blomstra. Under förflyttningen bildar fåglar flockar som kan bestå av uppemot 70 000 emuer.

Inför vinterns parningstid lagrar fåglarna fett. De stora mörkt blågröna äggen ruvas av hanen i åtta veckors tid. Under den tiden varken äter, dricker eller lämnar han någon avföring. Fettet som han lagrat upp gör så han förhoppningsvis överlever. Det händer att honan stannar kvar hos hanen och försvarar honom men oftast ger hon sig av och letar upp en ny partner.

Kycklingarna föds med en svartvit spräcklig dundräkt och är redo att både gå och äta själva strax efter födseln, precis som till exempel höns. De följer efter sin far i cirka 5-7 månader, om nätterna värmer han ungarna och på dagarna tar han med dem till områden med gott om mat.

Shopping Cart
Scroll to Top