Café

Besök gärna vårt mysiga café.

Vi har alltid hembakade kakor och bullar, pajer, glass och annat smått och gott.

Du avnjuter din fikastund inne i vårt mysiga café eller ute i vår vackra trädgård när vädret tillåter.

Hallagården har funnits här sedan 1600-talet och kanske är gården ännu äldre. Vilket betyder att den kanske är en av traktens äldsta gårdar som finns kvar. På gårdstunet finns caféet men också museum och handelsbod. Här finns också Drängstugan och Brygghuset i samma byggnad. Tullmästarbostaden där byborna förr i tiden fick förtulla sina varor finns också på gården.

Meny

Dapibus id interdum fusce sed odio massa tellus amet, faucibus nibh consequat justo mauris, donec nec tempus in volutpat iaculis pellentesque in urna.

Diam, urna, ornare leo facilisis suspendisse eu rutrum id augue cursus tincidunt nisl eget ornare pharetra ac pharetra, pulvinar ipsum sed amet diam morbi amet cursus blandit augue feugiat arcu aliquet egestas id Övrigt: Alpackan mäter ca 1 m vid manken och väger som fullvuxen 50-80 kg. Det är ett tystlåtet djur som konverserar med ett hummande läte – ungefär som om man skulle prata med stängd mun. Den har trampdynor och klor samt delad överlapp och är mycket skonsamma mot vegetationen. Relativt lättskött, kan nå en ålder av 20-25 år. Historia För 9 miljoner år sedan höll förfäderna till dagens camelider till i de nordvästra delarna av Nordamerika. Men för 3 miljoner år sedan delades gruppen upp varvid en del migrerade till Asien där nu endast kameler och dromedarer finns kvar. Den andra delen av gruppen följde den västra sidan av Nordamerika ner till Sydamerika där man nu finner guanaco, lama, vicuña och alpacka. Alpackan härstammar från Anderna där den lever på 4-5000 m höjd i Peru, Chile och Bolivia, men det finns även mindre populationer i t ex Argentina och Equador. Den är ett kameldjur vars närmaste släkting är den utrotningshotade vicuñan som lever vild i Anderna. Även lama och guanaco är släkt med alpackan. I Peru finns idag ca 2,5 miljoner alpackor (vilket motsvarar 85% av världens alla alpackor). Länge var det exportförbud för alpackor men 1984 kom den första alpackan till USA och sedan dess har intresset för alpacka stigit enormt över nästan hela världen och i Europa finns nu ca 30 000 djur. För närvarande finns förmodligen c:a 2000 alpackor i Sverige. Sen några år tillbaks är det emellertid återigen exportförbud för alpackor från Peru eftersom de betraktas som en nationell rikedom som ska stanna i landet. Det nära släktskapet med vicuñan kunde så sent som år 2000 fastställas med DNA-teknik. Detta innebar även namnändring av den vetenskapliga benämningen av alpackan, vilket numera är Vicugna pacos. Tidig

Scroll to Top