Marsvin

Cavia porcellus / guinea pig

Släkte: Gnagare

Ursprung: Anderna i Sydamerika

Användning: Sällskap men även kött i ursprungslandet

Fortplantning: dräktig i omkring 70 dygn.

Vid Hallagården finns flera raser av marsvin. Skinny är en av raserna och är en naken ras som endast är behårad på tassar, ben och nos, samt kring kön. Skinnyn dök först upp i ett forskningslaboratorium i USA. Därifrån smugglades rasen troligtvis senare ut.

Övriga raser är långhåriga som till exempel alpacka marsvin.

Till Europa och resten av världen kom den domesticerade formen på 1500-talet. Där fick den aldrig någon betydelse som människoföda, men hölls som sällskapsdjur och senare även som försöksdjur. Idag är den ett populärt sällskapsdjur som finns i flera färger och färgkombinationer. Vuxna marsvin väger vanligtvis cirka ett kilo och lever ofta mellan fyra och sju år.

Trivialnamnet marsvin kommer från tyska Meerschweinchen som betyder ”liten havsgris”.

Hö är den viktigaste delen av marsvinets kost och bör utgöra 80 procent av marsvinens totala kost. Hö slipar ner tänderna samt är viktigt för matsmältningen. Förutom hö ska kosten även bestå av grönsaker och eventuellt kraftfoder (om det behövs). Marsvin kan inte tillverka C-vitamin varför de dagligen behöver få C-vitaminrika grönsaker för att inte drabbas av bristsjukdomar som skörbjugg och förlamning i bakbenen. Marsvinet ägnar sig åt cecotrofi, det vill säga att det äter sin egen avföring, blindtarmsinnehållet, för att få i sig de näringsämnen som tillverkas i blindtarmen. Detta är även något som kaniner gör.

 

 

 

Varukorg