Påfågelduva

Columba livia domestica / Dove

Vi kommer visa våra påfågelduvor så fort tillståndet är klart.

Släkte: Columbidae

Ursprung: Förekommer i hela världen utom på Antarktis. Duvan var möjligen ett av de första djur som människan domesticerade.

Användning: Brevduvor och mat

Fortplantning: De lever i par som hjälps åt att bygga boet, ruva äggen och föda upp ungarna. De lägger vanligen två kullar med ägg per år. Duvorna matar sina ungar med så kallad krävmjölk, vilket är ett mycket näringsrikt ostliknande sekret som utsöndras i krävan hos föräldrarna.

Vid Hallagården finns den fina Påfågelsduvan i olika färger. Duvorna har ett kuttrande läte och de verkar tala med varandra. De sköter tillsammans om sina ungar och är väldigt bra föräldrar. Ibland finns det Påfågelduvor till salu.

Duvan tillhör de allra äldsta husdjuren. Vissa forskare menar att duvan var ett av de absolut första djur som människan domesticerade. Människan och duvan har haft en nära relation i tusentals år och detta har fört med sig att duvan har fått ett stort symboliskt värde. Å ena sidan får den representera upphöjda, positiva ting som till exempel freden å andra sidan befäster vi den med negativa attribut då den ibland  anses den vara smutsig och smittspridande.

Från Medelhavsområdet finns det uppgifter om tama duvor för åtminstone 2000 år sedan. Det svenska beståndet härstammar från domesticerade fåglar som släppts, flytt eller flugit vilse.

 

Varukorg