Angorakaniner

Oryctolagus cuniculus domesticus / Angorarabbit

Släkte: tamkanin

Ursprung: Ankara, Frankrike och England

Användning: Ull-producent

Fortplantning: Däggdjur

Ull: Angoraull

Välkomna att hälsa på oss https://hallagarden.com/

Vid Hallagården finns angorakaniner som ger den fina angoraullen som vi spinner och stickar av. En del av dem finns i kaninhuset där ni kan besöka dem.

Vi säljer ull, garn och färdiga alster men även kaniner. Är du intresserad av angorakaniner så kan jag tipsa om min bok ”Mitt liv med angorakaninen och dess ull” där ni kan läsa om skötsel, avel, utfodring, m.m.

Angorakaninen är en ullproducerande kanin med en vikt på minst 3,5 kg. Den skall klippas fyra gånger om året. Ullen växer ca 1 mm/dygn och ca 3 gram/dygn. Den skall alltså klippas var tredje månad, då ullen är ca 7 cm lång. Första gången klipps angorakaninen vid 2 månader, nästa gång vid 5 månader och 8 månader och vidare var tredje månad. Mängden ull blir vid varje klippning ca 200-250 gram. Angorakaninen ger 4 ggr mer ull än fåret per kilo kroppsvikt! Och vilken ull! Den är len och mjuk och sticks inte. 

Angorakaninen måste ha en bur så den kommer upp från marken med tak och väggar om den skall vistas utomhus. Regnar det på angorakaninen så tovar ullen. Väljer du stall eller uthus skall detta vara dragfritt och väl ventilerat.

Angorakaninen klarar inte ett vilt tillstånd eftersom den mår mycket dåligt och kan till och med dö om den inte blir klippt. Man behöver inte borsta den, utan bara känna om den tovar i nacken några veckor innan klippningen. Naturligtvis skall man känna genom angorakaninen precis som alla kaniner regelbundet för att se att djuret mår bra. Angorakaniner som sköts efter ordning och har bra ullkvalitet tovar inte speciellt. Kaninen finns i flertalet färger.

När jag klippt angorakaninen tar jag ullen direkt till spinnrocken utan att karda, vill man karda så gör man det. Att jag inte kardar beror på att jag anser det onödigt arbete och vill ha effekterna av färgerna i mina produkter. Angorakaninen har trots att den är enfärgad ändå färgskiftningar i ullen, utom på de vita. Kardas ullen blir färgen jämnare.

Angoraullen är fri från fett som liknar fårets och är också fri från smuts och går därför utmärkt att jobba med utan en massa förarbete. 1 hg tar ca 3-4 timmar för mig som är van att spinna beroende på ullkvalitet. Det är en mycket rogivande sysselsättning. 3 hg garn räcker till en väst i vuxen storlek. När jag tvinnat garnet två-trådigt stickar jag produkten och tvättar sedan. Jag tvättar för hand med balsamschampo och det är inte så noga med temperaturen på vattnet. Angoraullen är inte så känslig som många tror.

Mina barn och jag har haft våra västar över 10 år och de blir bara finare och finare med åren. 

 

Varukorg