Degu

Octodon degus / Degus

Släkte: Buskråtta. Släkt med Chinchilla och marsvin

Ursprung: Chile

Användning: Sällskapsdjur

Fortplantning: Degun parar sig vanligen en gång per år Efter dräktigheten som varar i cirka 90 dagar föds 4 till 6 ungar. Ungarna föds med päls och öppna ögon. Ungarna dias ibland både av  modern men även av andra honor i boet. 

Föda: Degun som sällskapsdjur är känd för att den med en allt för söt eller fet diet lätt drabbas av diabetes. Grönsaker kan utgöra ett bra tillskott, men inte heller detta bör ges särskilt ofta. Dieten bör inte innehålla frukt, då detta är för sött. Detta gäller även torkad frukt som russin. I enstaka fall kan degun ges några frön som ”godis” eller vid något speciellt tillfälle en nöt, då dessa är feta är det inte bra att ge för mycket. Knäckebröd går också bra. Grenar att gnaga på är ett måste, då deguns tänder aldrig slutar växa och måste slipas ned på något sätt. Vissa trädsorter kan dock vara giftiga för degun, exempelvis päron, körsbär och plommon. I fångenskap blir degun cirka 6-10 år gammal, men det har förekommit att enskilda individer blivit upp till femton år.

Shopping Cart
Scroll to Top